Thursday, 14 March 2013

solatu bisalam :)

video

siapa-siapa yang biasa ikut perkembangan qasidah-qasidah
mesti pernah dengar qasidah ni..
qasidah yang biasanya disampaikan oleh Habib Syech Assaqaf..
tapi penulis asal sama ada habib sendiri atau orang lain tu tak pasti..
yang pasti
alunan suara sangat mantap..
makna qasidah sangat mendalam..




Wednesday, 13 March 2013

نسيم هبت علينا (naseem habat 'alaina)


video

Qasidah yang disampaikan oleh Abdul salam husaini..
Mengikut sumber,qasidah atau syair ni ditulis oleh Habib umar bin Hafiz..

Dengar..hayati..
*nanti kalau ada maksudnya,aku akan masuk kan..



 نسيم هبت علينا من حمى المصطفى # نسيم فيها الهنا فيها الدوا والشفاء 

بشمها يصلح الظاهر لنا والخفاء # يا بخت من للنبي في كل حال إقتفى 

 على قدم صدق مع أهل الهمم و الوفاء # هم الرجال الأكابر هم هم الشرفاء

هم أهل الاسرار هم أهل النقا والصفا # يا حادي أسجع فحالي بالنبي قد صفا

إذا بدت عين جود الله عنا عفا # ألله حسبي ونعم الحسب حسبي كفى

منه المواهب ومنه العافيه والشفاء # يا واسع الجود ربي خير عافي عفا

أمنن علينا برفقة عبدك المصطفى # أسلك بنا نهج من لهديه إقتفى

نثبت بديوان وراث النبي الخلفا # بجاه أحمد حبيب الله كنز الوفاء

عليه صلى إلهي ما الحيا وكفا # والآل والصحب ما برق السما رفرفا

Tuesday, 5 March 2013

tak ada apa sebenarnya

Assalammualaikum..

Dah sebulan rasanya aku tak tulis apa-apa kat blog aku ni..
Bukan busy..bukan tak ada masa..
Cuma jari malas nak menaip..otak malas nk susun-susun ayat..
ok..yang pertama sekali birthday aku awal bulan 2 hari tu..terima kasih kat siapa yang wish..
lebih-lebih lagi kay family aku..
tak banyak pun benda yang best masa birthday aku tahun ni..
sama macam dua tiga tahun lepas..sebab aku jauh di perantauan..kahkahakh..
umtuk bulan ni..kuliah da mula..semangat baru untuk aku ke kuliah..
da tak boleh nak malas-malas lagi..
kena cepat-cepat habis..tak boleh nak rugikan masa lagi..
tapi ada juga masa-masa yang terlepas..
bukan niat nak rugi kan masa..
tapi ada aktiviti-aktiviti yang lebih menyegarkan mata..(kat kuliah kadang-kadang mata ngantuk)
kahkahkah..
ok..tak ada apa lagi nak sambung..ni cuma satu senaman untuk jari-jari aku..
harap-harap pas ni rajin sikit nak menaip..

*sekadar payung stu gambar..

kata laluan:
berakit-rakit ke hulu..berenang-renang ke tepian..
*tak ada kena -mengena