Sunday, 6 January 2013

rahsia semut

sambil-sambil aku membebel pasal janggut tadi..aku dengar suria fm kt internet..
ada sorang caller ni,dia tanya..
"kenapa semut kalau dia bertembung dengan semut lain,mesti berhenti?"
aku pun tweet la soalan ni kat twitter..
tapi malangnya respon punyala sikit(sebab follower tak ramai..kahkahkah)
oke..bukan suria fm mahupun twitter yang kita nak cerita..
sebenar-benarnya kita nak cerita tentang semut-semut yang ajaib ni..
nak tau jawapan nya...?


*tak ada kena mengena dengan A Bugs Life.. :)


sebelum ni ada kajian yang dibuat oleh CSchneirla,seorang penyelidik di New York University..dia buat kajian macam ni..dia ambil beberapa ekor semut lepas tu dia letak semut-semut ni kat 1 bekas yang ada makanan..
semut-semut lain dia letak kat tempt yang ada semut-semut musuh...
lepas tu dia perhatikan semut-semut ni..
si Scheirla ni pun dapat jawapan..yang mana zat-zat kimia dari makanan ataupun dari musuh ni akan melekat pada semut tu..
jadi bila semut tu bertembung,mereka akan meyapa antara 1 sama lain..
sambil bagitahu sama ada kawasan tu ada makan atau tak..
ataupun kawasan tu ad musuh atau tak..
semut-semut ni bagi tahu guna antena yang ada kat kepala diorang tu..

suria fm..walaupun kadang-kadang kau main lagu entah apa-apa..
tapi info ni best..

Kata Laluan:
semut mahluk ajaib..

No comments:

Post a Comment