Tuesday, 15 May 2012

Pesanan seorang insan..


:قال الامام الشافعي رحمه الله تعالى


اصبر على مر الجفا من معلم # فان رسوب العلم في نفراته
ومن لم يذق مر التعلم ساعة # تجرع ذل الجهل طول حياته
ومن فاته التعليم وقت شبابه # فكبر عليه اربعا لوفاته 

Imam syafi'e rahimahullahu ta'ala telah berkata:
Bersabarlah dengan kerenah guru-guru kamu
kerana sesungguhnya datang ilmu itu daripada mereka
dan siapa yang tidak merasa kepahitan menuntut ilmu walau sesaat
maka dia akan 'meneguk' kejahilan sepanjang hayatnya
dan siapa yang tidak menuntut ilmu ketika usia mudanya
maka takbirlah empat kali kepadanya(seakan-akan dia telah mati)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kali ini aku cuma nak kongsi dengan semua pasal syair imam syafi'e ni..
syair ni aku dapat dari seorang guru yang aku terlalu hormat..
syair ni bukan syair biasa..bukan syair yang cerita pasal perempuan..
bukan jugak syair yang cerita pasal dunia..
syair yang terlalu dalam maknanya..tentang ilmu..
dan seseorang yang beri ilmu..
aku selalu dipesan tentang hormat kepada guru..
"idham..biar kita tak pandai..tapi kita ada adab dengan guru.."
bila aku ingat semula..ada betulnya kata orang yang pesan kat aku tu..
kesan nya kita x perlu cari..sebab kita sendiri yang akan rasa apa kelebihan nya..

KATA LALUAN:
biar kita tak pandai..tapi kita ada adab dengan guru..

Friday, 11 May 2012

Gegaran..!!

lebih kurang dua jam lepas..rumah aku ada rasa gegaran..
brader amin dan brader azri masing-masing tengah menyelami internet..
tiba-tiba bergegar..brader amin panik bila nampak monitor besar gabak bergegar..
badan goyang-goyang tanpa muzik..
brader azri keluar dari bilik dengan muka biase berpengalaman..
"amin..aku rasa gegar laa..kerusi aku goyang-goyang"
brader amin pon jawab bukan sekadar untuk layankan..
"a'ah laa..aku pun rasa jugak..monitor nie pon gegar"
lepas 2 minit,semua buat tak tahu..macam tak ada apa-apa jadi..

----------------------------------------------------------------------------------
mesti ada yang tanya kenapa aku tak ada dalam cerita kat atas..
macam ni..
masa gegar tu aku tak ada dalam rumah..aku keluar gi kedai..jadi,tengah jalan mungkin tak rasa sangat kot..
saja je nak cerita konon-konon aku ada sekali..

*nota betis:baru jap ni brader amin cakap kat aku..
"am..kalau ada gegar lagi bagitau aku tau..tadi masa gegar dah la aku belum solat lagi"
dalam hati aku cakap.."takut jugak orang tua ni"

KATA LALUAN:
aku over acting.??
ada aku kisahh..!!

Thursday, 3 May 2012

it's three fourty a.m

assalammualaikum..
masa ni (3.26am) aku tak ada buat apa-apa yang menarik..
aku cuma mengadap laptop aku dalam keadaan yang sangat-sangat bosan..
sambil aku meng'copy' gambar-gambar yang ada dalam phone masuk kat laptop..
sambil-sambil tangan aku rasa macam gatal nak menaip walaupun idea zero..
rasa macam nak main lari-lari dalam rumah pun ada..
nak kacau orang tido pun ada..
jadi..sebelum aku jadi bahan hempukan kawan-kawan aku disebabkan rancangan aku di atas..
lebih baik aku membebel sorang-sorang..
yess.!!da azan subuh..
ini yang aku tunggu-tunggu..
kalau lambat azan,memang korang yang baca nie mesti akan maki aku sambil hempas laptop korang sebab baru korang sedar apa yang aku tulis ni tak ada point langsung..

*lagi 1 sebab korang akan geram ialah..
gambar ni tak ada kena mengena dengan apa yang aq bebel..


KATA LALUAN:
layan jugak lagu najwa latif ni..
*erk..macam budak-budak..

Tuesday, 1 May 2012

silent mode

assalammualaikum..
kali ini aku tak nak membebel banyak-banyak..
....
SILENT MODE..
dan siapa-siapa yang sempat singgah kat blog aku ni..
mohon doa dari korang..
sebab aku da nak exam..26 mei sampai pertengahan jun..
insyaALLAH..
aktiviti lepas exam..? 
nanti kita cerita sama-sama..

KATA LALUAN:
.........