Tuesday, 25 December 2012

panjang cerita

Masa aku sibuk bertwitter dengan kawan-kawan aku masa sekolah dulu..
timbul pula soalan tekateki yang buat perbualan kosong kitorang jadi satu 
perbualan yang mengigatkan kenangan masa sekolah dulu-dulu..
"saya menegur pelajar yang sedang menembak..siapa saya?"
"saya bersekolah di MAAJ hingga form 5..sy mempunyai kuasa papah,pepah dan pelepah
siapakah saya?"

Wednesday, 19 December 2012

peminat STAR WARS ??


aku ni bukan peminat star wars asalnya..
tapi sejak aku dipelawa untuk layan semua movie star wars dengan kawan aku..
masa tu tahun aku baru sampai mesir..
aku ni sangat memilih nak tengok movie..kalau betul-betul best baru aku layan..
dan mula-mula aku anggap star wars ni cuma cerita budak-budak.cerita karut..
tapi lepas kawan aku ni beriya nak aku tengok..
satu je dalam kepala aku.."WOW"
layan juga cerita ni..
dan kesan nya..aku layan star wars epidosed 1 smpai 6 
dalam masa seminggu..gila laa..

kesan yang lagi teruk..aku makin gila nk cari barang2 star wars..
bulan 10 ahari tu aku gi legoland nusajaya..
aku pun masuk la kat kedai BIG SHOP kat dalam tu..
usha punya usha..aku nmpak satu jam star wars..
trooper..yang askar putih tu..
lawa siut..tapi hasrat aku tergendala nak beli natang tu..
sebab harga dia RM 120 lebih kurang kot..huhu..
jadi aku beli lah key chain star wars yg kecik..
tak pe..lepas nia ku kumpul duit..
kumpul duit beli helmet darth vader..
hahaha...


kata laluan:
kat atabah ada jual helmet darth vader tak..??

Saturday, 24 November 2012

welcome back to egypt

Assalammualikum..
okey..da empat bulan rasanya aku tak mencurahkan idea kat blog aku nie..
maklum lah..kat malaysia tak ada masa nk buat semua ni..
sebab aku memang paling sibuk bila kat malaysia..haha..
empat bulan kat malaysia macam-macam yang jadi..
apa yang aku bole cakap..aku balik malaysia kali ni memang best..
satu persatu pengalaman..
yang pahit ada,yang tawar pun ada,yang payau ada..
yang x ada rasa pun ada..tapi yang manis mesti paling banyak ye dok..?
okay-okay..da sampai mesir kan..?jadi sila letak kan cerita kat malaysia tu ke tepi dulu ye..
kali ni dengan azam bin baru..semangat pun baru..
ishh..poyo je budak ni!!
cepat-cepat habiskn belajar..banyak lagi yang belum dikejar..
orite..!! macam biasa lah..aku kasi share sikit gambar2 masa kt malaysia..
mempersembahkan !!

Saturday, 14 July 2012

back to malaysia

"idham..aku balik dulu la..nanti kita jumpa kat malaysia"
12/7/12 hari tu dengan nada tenang kawan aku cakap cam tu kata ku..
"tak pe..aku balik hari ahad ni kan..ko rilek je dulu"
aku pun kononnya jawab dengan nada tenang...
dan hari ini sampai lah hari pengembaraan aku ke Malaysia..chewwah..
flight aku pukul 1.20 petang waktu mesir..
dalam pukul 7.20 ptg wktu malaysia laa..
kawan-kawan doakan aku selamat sampai ke malaysia ye.. :)
doakan jugak barang-barang aku semua lepas..hehe..


itu dia..etihad airways..
smpai malaysia insyaALLAH dalam pukul 2 petang 16/7/12..

cai-abu dhabi-kul

kata laluan:
oo..oo.oo..balik malaysia..
oo..oo..oo..balik mslaysia..

Thursday, 12 July 2012

cahaya bocor

assalamualaikum.. 
pepatah arab ada menyebut..

"من جد وجد ومن زرع حصد"
"siapa yang berusaha,dia akan berjaya..
dan siapa yang bercucuk tana,.dia yang akan menuai hasilnya"
wahh..berpatah-patah aku hari ni..
sebenarnya aku baru belajar pasal kameram filem...
jadi..sebagai budak baru belajar..pasti banyak gila silap..
gambar banyak potong setim..aduii..
kali ni aku share dengan korang gambar-gambar hasil dari kamera filem pertama aku..
banyak betul cahaya bocor..




Monday, 9 July 2012

sambung cerita

assalammualaikum..
hari tu entri aku tergantung kat part 1 je kan..
maaf lah..aku memang nak up entri secepat mungkin..
tapi aku busy sangat sebab beli barang untuk bawa balik ke malaysia..
diulangi BALIK KE MALAYSIA..hehe..
tak sabar aku nak balik ni..
ok..sebelum aku melaut lagi panjang..aku share je dengan korang gambar-gambar aku 
masa trip ke alexandria hari tuu.. :)

                  okay..sambung cerita yang tergantung hati tu..hehe..
                   aku mulakan hari dengan mandi-mandi laut..
                  walaupun rumah aku kat malaysia dekat dengan laut.
                 tapi aku antara yang semangat nak madi laut kali ni..

          King Farouk Castle
             -Alexandria-
        p/s:kalau tak cukup tenaga..
                aku nasihatka  
      jangan la jalan kat dalam ni..
                  silap-silap
     korang keluar mengesot nanti.. :)
                                King Farouk Castle
                                   -Alexandria-
        rehat jap kat dalam kawasan castle tu..
                             view dia..subhanallah..
                                    Terbaikk.. :)
               
                           dari kiri :
         -   Aizat 'amdan' - faris 'kb' -
                 -  udin sedunia -
        - brader besar N - aku la tuu  -
 
view memang lawa..
tapi dapat snap dari jauh je..
nak pergi kat sebelah sana,maaf..tenaga da low masa ni..huhu..
 
   
                  - King Farouk Castle-
                        - Alexandria-
                             -egypt-

    kawasan istana besar tak ingat..
      cari kerusi rehat x jumpa..
        atas rumput pon ok kan.. :)
 
     brader sorang ni kalau boleh nak fahamkan
            apa yang ada tulis kat dinding tu..

                   -Alexandria Library-









         



                 -Alexandria Library-
           

                     Yashica MG-1

                  - first film camera-
                 - thanks to brader S-



okay..aku rasa sampai sini je kot setakat ni..
aku nak sambung kerja-kerja membeli
dan mem'packing' barang- aku..
doakan aku selamat sampai ke tanah air.. :)


Kata laluan:
etihad airways -15/7-

Monday, 2 July 2012

dua hari satu malam

assalammualaikum..
sejak aku habis exam hari tu..susah sangat rasa nak post something kat sini..
malas gila nk menaip panjang-panjang..huhu..
kali ni aku ad benda nak share dengan korang semua..terutama untuk kakak aku(jangan jeles akak)
hukung minggu hari tu aku dengan kawan-kawan gi jalan-jalan kat alexendria@iskandariah..

tu dia..ucapan selamat datang..













amacam..ada bran..?? stesen kretapi
pon seram da aku tengok..
- kom el-dikka site -



kadang-kadang..gaya melebihi segalanya..
- kom el-dikka site -


"aku da cakap..jangan gerak dulu..lepak dengan aku..tengok..kan da jadi batuu..siapa nk jawab ngn mak bapak kau ni..??jawab...
- kom el-dikka site -
alexandria




lepak..panas..



yang ni best..lompat..habiskan tenaga 
macam tak de tempat lagi nk jalan..


pas tu penat..padan muka..haha..





brader N beraksi..
jangan dekat...ni kalau kena..
terus tidur tau...





habis pusing..
snap satu kali.. :)









okay..sambung lagi nanti la yer..aku mengantuk ni..
nanti aku up part 2..


kata laluan:
Brader N "kosong kosong" 

Wednesday, 20 June 2012

Kapal Terbang Kertas


Assalammualaikum..
petang tadi last paper aku untuk exam kali ni..setakat ni alhamdulillah..
doakn la aku lulus exam kali ni.. :)
ok..tajuk aku kali ni agak kebudak-budakan..
cam korang tengok kt gambar ni kan..kapal terbang kertas made by tiket bas 24ﺝ..
aku bosan gila dalam bas..dah la jalan sesak..dalam bas lagi sesak dari jalan raya..
korang bayangkan la macam mana.bila da siap kapal terbang ni..ada dua tiga benda yang terlintas dalam kepala aku pasal kapal terbang kertas ni..perkara-perkara yang kita boleh samakan dengan sifat kapal terbang kertas ni..kapal terbang kertas ni kalau kita buat macam mana cantik pon lipatan dia..
kalau kita tiup-tiup bagai nak rak pon..(macam masa kecik-kecik dulu)
kapal terbang ni paling lama pon bole terbang kurang 10 saat je kan..
masa aku terfikir pasal ni..aku pun terfikir benda yang agak serius..jarang sekali aq fikir benda-benda serius ni..
aku fikir..macam mana sekejap nya masa kapal terbang kertas tu boleh terbang..
macam tu jugak la masa aku kt sini..rasa sekejap gila..aku rasa 3 tahun lagi kat sini pun sekejap jugak..harap-harap sempat la aku cari gali apa yang patut sebelum 'kapal terbang kertas' aku mendarat..

p/s:kapal terbang kertas tak de tiket kan..??

kata laluan:
cairo-kuala lumpur(bukan kapal terbang kertas)

Sunday, 10 June 2012

Ke-simpul-an

assalammualaikum..
dari 27-5-12 sampai la hari ni 10-6-12..
tugas aku dan kawan-kawan mengadap buku-buku kuliah..
nota-nota kuliah dan sendirian berhad jugak..
dari melengkapkan ayat-ayat 10 helaian pertma..
lepas tu pergi pulak kat stokin kulit..singgah sekejap
dekat tempat tengok anak bulan sebab nak tahu berapa banyak saksi nak pakai..
jalan lagi sampai dekat
hospital,tanya pasal ibu tumpang dan melihat jenis janin..
teruskan lagi perjalanan tapi singgah dulu dekat majlis ta'lim..
cari apa itu sifat qudrah bagi ALLAH..
dah tamat kat situ..jalan lagi sampai kat destinasi hari ini..
timbul pulak teka-teki '6 fardu dan salah satunya niat' apakah ia?

aku ingatkan dah habis..rupanya ada sikit lagi perjalanan..
tapi nasib baik pengurus bagi rehat seminggu lebih..
destinasi terakhir 20-6-12 ni..
harap aku dan kawan-dapat sampai dan lepas destinasi terkahir ni..
sekian..

-----------------------------------------------------------------------------------

*berjaya jugak aku buat rumusan soalan periksan kali nie*
tak pasal-pasal lagu ahmad jais jadi background music aku malam ni..

kata laluan:
20-6-12 = M..??

Friday, 8 June 2012

Sangat Penting

semua penting..semua aku nak fokus..semua aku nak la senang cerita..
apakah yang aku melalut sampai tak bagi salam ni kan..
ok..Assalammualaukum. :)
sebenarnya tak de la penting sangat..tapi perangai beriya ni datang tiba-tiba..
nak tau apa yang penting semua tu.??
apa..??tak nak..??lantak korang la..
ni kan blog aku..kah..kah..kahh.. 

penting satu : aku masih lagu dalam bulan exam..tinggal lagi dua paper..mohon mood masih lagi ada..
mohon jangan malas-malas..tapi asal bukak buku je..mulut aq pun tebukak besar..
mata pulak yang terbukak kecik..
mohon lagi sekali..jangan la main-main wahai mata..

penting dua : aku sebenarnya da lupa apa yang aku nak cakap penting dua ni..aduii..

penting tiga : sama jugak macam penting dua..

blurr lagi..aduii..hantuk-hantuk kepala kat dinding..
hempuk-hempuk pakai kuali..
ok..aku mengarut..
k bye.. 

kata laluan:
blurr sampai pagi..

Tuesday, 15 May 2012

Pesanan seorang insan..


:قال الامام الشافعي رحمه الله تعالى


اصبر على مر الجفا من معلم # فان رسوب العلم في نفراته
ومن لم يذق مر التعلم ساعة # تجرع ذل الجهل طول حياته
ومن فاته التعليم وقت شبابه # فكبر عليه اربعا لوفاته 

Imam syafi'e rahimahullahu ta'ala telah berkata:
Bersabarlah dengan kerenah guru-guru kamu
kerana sesungguhnya datang ilmu itu daripada mereka
dan siapa yang tidak merasa kepahitan menuntut ilmu walau sesaat
maka dia akan 'meneguk' kejahilan sepanjang hayatnya
dan siapa yang tidak menuntut ilmu ketika usia mudanya
maka takbirlah empat kali kepadanya(seakan-akan dia telah mati)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kali ini aku cuma nak kongsi dengan semua pasal syair imam syafi'e ni..
syair ni aku dapat dari seorang guru yang aku terlalu hormat..
syair ni bukan syair biasa..bukan syair yang cerita pasal perempuan..
bukan jugak syair yang cerita pasal dunia..
syair yang terlalu dalam maknanya..tentang ilmu..
dan seseorang yang beri ilmu..
aku selalu dipesan tentang hormat kepada guru..
"idham..biar kita tak pandai..tapi kita ada adab dengan guru.."
bila aku ingat semula..ada betulnya kata orang yang pesan kat aku tu..
kesan nya kita x perlu cari..sebab kita sendiri yang akan rasa apa kelebihan nya..

KATA LALUAN:
biar kita tak pandai..tapi kita ada adab dengan guru..

Friday, 11 May 2012

Gegaran..!!

lebih kurang dua jam lepas..rumah aku ada rasa gegaran..
brader amin dan brader azri masing-masing tengah menyelami internet..
tiba-tiba bergegar..brader amin panik bila nampak monitor besar gabak bergegar..
badan goyang-goyang tanpa muzik..
brader azri keluar dari bilik dengan muka biase berpengalaman..
"amin..aku rasa gegar laa..kerusi aku goyang-goyang"
brader amin pon jawab bukan sekadar untuk layankan..
"a'ah laa..aku pun rasa jugak..monitor nie pon gegar"
lepas 2 minit,semua buat tak tahu..macam tak ada apa-apa jadi..

----------------------------------------------------------------------------------
mesti ada yang tanya kenapa aku tak ada dalam cerita kat atas..
macam ni..
masa gegar tu aku tak ada dalam rumah..aku keluar gi kedai..jadi,tengah jalan mungkin tak rasa sangat kot..
saja je nak cerita konon-konon aku ada sekali..

*nota betis:baru jap ni brader amin cakap kat aku..
"am..kalau ada gegar lagi bagitau aku tau..tadi masa gegar dah la aku belum solat lagi"
dalam hati aku cakap.."takut jugak orang tua ni"

KATA LALUAN:
aku over acting.??
ada aku kisahh..!!

Thursday, 3 May 2012

it's three fourty a.m

assalammualaikum..
masa ni (3.26am) aku tak ada buat apa-apa yang menarik..
aku cuma mengadap laptop aku dalam keadaan yang sangat-sangat bosan..
sambil aku meng'copy' gambar-gambar yang ada dalam phone masuk kat laptop..
sambil-sambil tangan aku rasa macam gatal nak menaip walaupun idea zero..
rasa macam nak main lari-lari dalam rumah pun ada..
nak kacau orang tido pun ada..
jadi..sebelum aku jadi bahan hempukan kawan-kawan aku disebabkan rancangan aku di atas..
lebih baik aku membebel sorang-sorang..
yess.!!da azan subuh..
ini yang aku tunggu-tunggu..
kalau lambat azan,memang korang yang baca nie mesti akan maki aku sambil hempas laptop korang sebab baru korang sedar apa yang aku tulis ni tak ada point langsung..

*lagi 1 sebab korang akan geram ialah..
gambar ni tak ada kena mengena dengan apa yang aq bebel..


KATA LALUAN:
layan jugak lagu najwa latif ni..
*erk..macam budak-budak..

Tuesday, 1 May 2012

silent mode

assalammualaikum..
kali ini aku tak nak membebel banyak-banyak..
....
SILENT MODE..
dan siapa-siapa yang sempat singgah kat blog aku ni..
mohon doa dari korang..
sebab aku da nak exam..26 mei sampai pertengahan jun..
insyaALLAH..
aktiviti lepas exam..? 
nanti kita cerita sama-sama..

KATA LALUAN:
.........

Monday, 26 March 2012

SELAMAT HARI RAYA..!!!

Sabar..sabar..jangan buat muka terkejut dulu bile tengok tajuk kali ni..
memang aku ucap selamat hari raya..
tapi kenapa..??raya belum lagi kan..
mesti semua ingat aku semangat terlebih kan..??
hahaa...
sebenarnya semalam, kami student johor kat mesir da raya dulu..
aku cakap sabar..jangan terkejut lagi..
bagi aku cerita dulu..haha..
lagi satu..raya ni untuk student johor sahaja..
haa..kali ni x terkejut kan..??
bagus..bagus...hehe..
sebenarnya student johor mesir dijemput untuk siaran raya program
kat TV ALHIJRAH..
program AYAT RIWAYAT...untuk tayangan bulan ramadhan dengan pagi raya
dapat la merasa..walau 2,3 saat je..haha..
tapi sorry la..kali ni aku tak snap gambar ..
jadi tak de la gambar yang aku bole share pasal sambutan konon-konon raya tuu..
ok..
lepas da habis program tu..aku dengan kawan-kawan
singgah la dekat restoran indonesia  
untuk pekena POP ES ..
memang agak tebiat sebab orana lain cari air panas time sejuk..
tapi kitorang cari air sejuk..ais pulak..

tipu la kalau macam ni tak menggiurkan..haha...
ok..sampai sini je la...
ada masa..ada modal..ada la entri baru ye.. :)

KATA LALUAN:
masuk hutan curi belimBING
belum jumpa perut da kempES
perut kenyang kena kamBING
jom,jom,jom...kita kena pop ES...
haha..  :)

Tuesday, 14 February 2012

Deriim Bark.. :)

ASSALAMMUALAIKUM..
jom2..mai sini..aq nk citer sikit..
                       *banyak btol cerita pasal diri sendiri aku nie kan..haha..

bukan apa..hanya untuk share je..
tak nak bebel banyak2 kali ni..aku cuma nak share gmbar2 kt 
DREAM PARK CAIRO
orang biase gi musim panas..tapi kami..!!
                                               musim sejuk pon sebat...


beriya betol la..cam korang je yang smpai kt dream park.. :)


pergi sekali jalan..tapi harga tiket lain2..haa...cam ner tuu..?
brader I: tiket 50 genih
brader E: tiket 40 genih
brader S: tiket 60 genih
tapi semua dapat benda yang sama..
(buatlah pilihan yang tepat untuk masa depan anda)
haha..


brader I : hehee..aku nak main benda2 yang tak seram je..
brader L:ceh..penakot..aku relax je nak main roller coster 4 kali..haha..


the legend : brader S..
punya la semangat suro orang lain naik roller coster..
last2 dia yang tak naik..


brader Az dn brader Sa: mencari mangsa untuk diganti..
*kalau aku pon pikir 5,6 kali jugak nak naik natang nie..
huhu..

okey2..sampai sini je lah aku share dulu..line internet
cam siput pulak..ishh..

yang last ni gambar kat depan dream park cairo..!!

*next time nk gi mane pulak yer..??
hahaha...



KATA LALUAN:

"Dream park penipu..!!Dream park penipu..!!"
jerit salah seorang dari kami dalam keadaan yang sangat tragis..haha..


adakah..?apakah..?bilakah..?kah..kah..kahh...

WHAT THE...
|
\/


KATA LALUAN:
apakah ikan..??

Wednesday, 8 February 2012

Photo Si Pembebel..

ASSALAMMUALAIKUM.. :)
 *jerit(apa khabar semua.!!!)
haha..macam konsert pulak..
hari nie..bosan punya pasal..aku buka la folder2 gambar aku..
jumpa plak gmbar yang BRADER A snap untuk aku..



background semua cantik..terbaik..tapi model tak boleh diketengahkan..
hahaha..


aku punya la perhati kan camera dia..last2 muka yang belum ready dia snap..
*hampeh..



gambar ni tak ada kena mengena dgn nama yang disebutkan tadi ye..
ini ialah hasil photoshop aku yang tak menjadi 2 tahun dulu kot..
aku sndiri tengok pon nak ketawa..
hahaha..

KATA LALUAN :
"gambar apa tuu..?gambar apa tuu..?"
kata seseorang yang tiada kaitan dengan entri ini.. :p

Sunday, 5 February 2012

Terima kasih daun pisang.. :)

Dududududuuuumm..DUSHH..!!
*bunyi dram..
kembalinya 6 februari..
terima kasih kat siapa2 yang wish untuk aku tahun ini..
paling utama family aku laa kan..
ayah..SULAIMAN Md ALI
mama..ZAHARAH AWANG
akaq..NUR NADIAH
adik..NUR SYAHIRAH
LOVE U all... :)

terima kasih banyak2..tapi cam x sesuai kalau wish je kan..haha...
kawan2 pulak..terima kasih jugak..sebab wish kat aku..
kat fb ke..yang call aku ke..yang kt rumah nyanyi2 "Allah selamatkan kamu"
semuanya terbaikk...
sampai wall fb aku penuh untuk pertama kalinya dalam tmpoh setahun..haha..


KATA LALUAN:
Chocolate Mashmellow...

Saturday, 4 February 2012

apakah..?

Assalammualaikum..
kenapa tajuk aku macam tu..?entah la..aku pon tak tau..haha..
 Dah lama jugak aku tak update blog aq nie..sejak exam ari tuu..chewwahh...macam sibuk sangat je dengan exam tuu..haha..sebenarnye aku x de topic yang menarik pon nak share..(selama ni pon tak de topic yang menarik rasanya) cuma nk smbung bebelan aku kt dalam nie..hee..

tak de ap yang best sgt lepas exam nie..bangun pagi..solat..tido..bangun tengah ari..solat..makan.. 
duduk2..online..main game..smpai malam..
pas tuu TIDOO..
itu je la yang buat..bosan giler..

sampai ad seorang brader ni tulis kat papan kenyataan bilik aq..
supaya kami tak bosan duduk rumah..

*credit to:BRADER F.. :)

punya la baik hati brader sorang nie kan..haha..

tapi kami ada jugak keluar minggu lepas..x de la gi mana2 pon..
cme gi expo buku je..
CAIRO INTERNATIONAL BOOK FAIR 2012


     
untuk yang pertama kali macam aku nie memang la blur..tak tahu nak beli buku apa..
tapi ad la jugak hasil yang aku bawa dari expo tuu..haha..   







     
yeahh..brader-brader semua ni tau..           
ada yang gaya sejuk sangat..ada yang gaya santau  santai..ada yang haya korea..macam2 ni..
sifu2..korang memang terbaikk laa... :)








yang sebelah nie tidak perlu diperkenalkan lagi..yang mashyur lagi bergaya..
BRADER A..  :)

*gambar terpaksa diambil dari belakang untuk sembunyikan identiti (walaupun kat atas dah ada gambar) haha..






ini lagi la..mesti ada yang ingat masa jelajah dihari jumaat ..ini antara watak yang ada time tuu..
yang hebat lagi comell..
BRADER L... 
haha..







yang ini aku malas nak cerita panjang-panjang..
hahaha...aku pon tak berapa nak kenal mamat nie.. :)












KATA LALUAN :
                                                    hari SABTU=REHAT